How did the nightjar get its name?

How did the nightjar get its name?

Caprimulgus is derived from the Latin capra, “nanny goat”, and mulgere, “to milk”, referring to an old myth that nightjars suck milk from goats. The common name “nightjar”, first recorded in 1630, refers to the nocturnal habits of the bird, the second part of the name deriving from the distinctive churring song.

What is the scientific name for nightjar?

Caprimulgidae
Nightjars/Scientific names

What is the nightjar known for?

The European nightjar feeds on a wide variety of flying insects, which it seizes in flight, often fly-catching from a perch. It hunts by sight, silhouetting its prey against the night sky….

European nightjar
Order: Caprimulgiformes
Family: Caprimulgidae
Genus: Caprimulgus
Species: C. europaeus

Is there a bird called a nightjar?

Nightjars are nocturnal birds and can be seen hawking for food at dusk and dawn. With pointed wings and a long tails their shape is similar to a kestrel or cuckoo. Their cryptic, grey-brown, mottled, streaked and barred plumage provides ideal camouflage in the daytime.

Are nightjars and swifts related?

The evolution of these wing characteristics has provided the hummingbird with ideal wings for hovering. The hummingbirds, swifts, and crested swifts share other anatomical similarities with one another, as well as similarities (notably as to the skull) with their probable closest living relatives, the owlet-nightjars.

Where do nightjars nest?

heathland
Habitat preferences Typically nightjars nest in heathland and young conifer plantations to the point where birds will move territory as areas of young growth in forest plantations change within the management cycle.

Where do you find nightjars?

Nightjars are found all around the world, with the exception of Antarctica and certain island groups such as Madagascar and the Seychelles. They can be found in a variety of habitats, most commonly the open country with some vegetation. They usually nest on the ground, with a habit of resting and roosting on roads.

What does nightjar Patronus mean?

Having a Nightjar as your Patronus means you find comfort in overcoming misfortune. Like many Slytherins, you are a very clever and resourceful person, and no matter what disadvantage is thrown your way, you can be sure you’ll overcome it.

Where do nightjars go in the winter?

It was generally assumed that Nightjars’ wintering range was split into two major regions: the first extending along the eastern coast of Africa from Kenya to South Africa and the second in the western Sub-Saharan region from Senegal to Cameroon.

What sound do nightjars make?

The flight call consists of a loud ‘coo-ick’, while the undulating churring song is best heard at dusk during the summer months. Loss of suitable habitat has resulted in nightjars becoming increasingly rare and at present they are considered a Red List species.

Where is nightjars in Kent?

Nightjar habitat and distribution RSPB Blean Woods in Kent is one of the species’ favourite spots, covering 509 hectares to the north-west of Canterbury. Visit in mid-May for the return of the nightjars, when the mixed-broadleaf trees mist with green, and wood anemones, bluebells and wood sorrel carpet the ground.

Are there nightjars in America?

North America hosts six species of regularly occurring nightjars: Buff-collared Nightjar, Common Pauraque (pronounced “pa-RAW-kee”), Common Poorwill, Chuck-will’s-widow, and Eastern and Mexican Whip-poor-wills. Nightjars depend on their sharp night vision to help them detect and catch airborne prey, usually insects.

What kind of bird is a nightjar?

Nightjars are medium-sized nocturnal or crepuscular birds in the subfamily Caprimulginae and in the family Caprimulgidae, characterised by long wings, short legs and very short bills. They are sometimes called goatsuckers, due to the ancient folk tale that they sucked the milk from goats (the Latin for goatsucker is Caprimulgus ),…

What is the origin of the name nightjar?

The Latin generic name refers to the old myth that the nocturnal nightjar suckled goats, causing them to cease to give milk. The six subspecies differ clinally, the birds becoming smaller and paler towards the east of the range. All populations are migratory, wintering in sub-Saharan Africa.

Why is the nightjar called a goatsucker?

In many European countries, the nightjar is known as a ‘goatsucker’ after its Latin name, as they were believed to feed from goats due to the fact that they were often found in close proximity to livestock; we now know that the attraction is the invertebrates associated with livestock.

What is the scientific name of the European nightjar?

The European nightjar was described by Linnaeus in his Systema naturae in 1758 under its current scientific name. Caprimulgus is derived from the Latin capra, “nanny goat”, and mulgere, “to milk”, referring to an old myth that nightjars suck milk from goats, and the species name, europaeus is Latin for “European”.

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top